visitahtari.fi
Visit Ähtäri_talvi
kalastus
Hiihto kuva:Timo Ahopelto

Tätä et tiennyt Ähtäristä

Suurin osa tuntee Ähtärin sen eläinpuistosta. Joku saattaa tuntea Ähtärin siitä, että Topi Sorsakoski oli täältä kotoisin. Osa taas tiedostaa Ähtärin sijainnin Suomenselän upeissa järvi- ja harjumaisemissa. Mutta kuinka moni tietää sen, että Ähtärin lukiosta löytyy frisbeegolflinja tai mitä tarkoittaa ähtärikaste?

Luonnosta se kaikki alkoi

Ähtärin matkailun voi sanoa alkaneen 1800-luvulla, kun useat suomalaiset taiteilijat Sibeliuksesta Järnefeltiin viettivät kesiään järvien rannoilla opetellen samalla suomen kieltä. Ähtäristä löytyykin yli 160 järveä ja jokea, jotka ovat jo vuosisatojen ajan mahdollistaneet erinomaiset puitteet vesiretkeilyn parissa. Vesistöt tarjoavat myös oivat kalakannat, kun pyydykseen voi tarttua mm. kirjolohi, hauki, siika tai ahven.

Monet eivät myöskään tiedosta alueen metsästysmahdollisuuksia. Ähtäristä löytyy yhteensä yli 25 000 hehtaaria metsästysmaata, jossa voi metsästää pienriistaa. Ähtäri onkin kanalintujen ja jänisten pyytäjien suosima metsästysalue.

Retkeilymahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään vesistöön, sillä Ähtärin luontopolut tarjoavat tutkittavaa niin lyhyelle kuin pidemmällekin eräretkelle. Esimerkiksi Arpaisten ulkoilu- ja vaellusreitti käsittää kaikkiaan yli 50 kilometriä reitistöä Ähtäri Zoosta aina Soinin keskustaan asti.

Ähtärin talvinen luonto ei myöskään jää kesän jalkoihin. Ähtäristä löytyy mahtava, noin 70 kilometrin mittainen latuverkosto, jonka lähes kaikki ladut soveltuvat perinteisen ja vapaan hiihdon tekniikoille. Latuja löytyykin monen tasoisille hiihtäjille. Esimerkiksi Mustikkavuoren hiihtokeskuksessa on kilpahiihtoon ja harjoitteluun sopivat latuprofiilit, ja matkailualueella sijaitseva Moksun kuntorata on helppo viiden kilometrin mittainen valaistu hiihtoreitti. Kaiken kaikkiaan retkeilyreitistöjä taukopaikkoineen on rakennettu hiihtäjille, vaeltajille, moottorikelkkailijoille, pyöräilijöille, melojille ja soutajille.

Vaihtelunhaluisille taas mm. golf ja frisbeegolf ovat erinomaisia lajeja harrastaa Ähtärin luonnon helmassa. Frisbeegolfin suosiosta ähtäriläisten parissa kertoo jo se, että syksyllä 2021 starttasi Ähtärin lukiossa frisbeegolflinja.

Elinvoimaa eläimistä ja luonnosta

Ähtäriläisille ulkoilu luonnon parissa on aina ollut elämäntapa. Eikä ihme, sillä luonnolla on todistetusti myönteiset vaikutukset sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin. Myös luonnon asukit ovat pitkään olleet iso osa Ähtäriä. Elämyksiä eläinten parissa voi kokea Valkeisen Loman maatilamatkailukohteessa, jonka poropuistossa voi kokea ripauksen Lapin tunnelmaa.

Mielen ja sielunhoidon haluisille Ähtäristä löytyy esimerkiksi aloittelijoille sopiva Kitin Luontojooga, jossa liikkeen sijaan keskitytään enemmän hetkeen ja luonnon aistimiseen. Kokonaisvaltaista hoitoa tarjoaa kehon ja mielen hoitokeskus Body Mind Center, jonka terapia- ja hoitomuodot soveltuvat kaikille vauvasta vaariin.

Vuoden 2020 luontoyritys LehtoPeat tarjoaa rentouttavat ja hoitavat turvehoidot, jotka hoitavat mielen, sielun ja kehon lisäksi myös ihoa. LehtoPeatin valikoimasta löytyy kokeilemisen arvoisen kokovartaloturvehoito, eli ähtärikaste.

Ähtäri tarjoaa mielenkiintoisia aktiviteetteja ja monipuolista toimintaa ympäri vuoden. Vaihteleva maasto, vesistö ja runsasluminen talvi ovat Ähtärin valttikortteja. Ähtärin puhdas luonto ja vesistö lumoavat kauneudellaan, ja ne tarjoavat vierailijalle hyvää oloa niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Lämpimästi tervetuloa Ähtäriin!

Tiedustelut: info@visitahtari.fi tai 040 5003933