visitahtari.fi

Käyntikohteet ja nähtävyydet

Varaa opas Ähtäri-retkelle kokonaiselle ryhmälle tai vaikkapa yksittäiselle perheelle. Opas voi hypätä matkaan bussiin tai henkilöautoon. Opastetulla kierroksella (1-3h,vähintään 1h) kuullaan yleistietoa Ähtäristä, sen historiasta ja nykyhetkestä merkkihenkilöineen. Ensimmäinen tunti 50 €/opas, seuraavat alkavat tunnit 25 €/h/opas. Huom! Hinta ei sisällä bussi-/polttoainekuluja. Opastukseen voidaan liittää lisämaksusta kohdekäyntejä tai kahvit/ruokailu valitussa paikassa. Saatavuus ympärivuoden. Kielet:suomi,englanti ja ruotsi.

Matkailualueen kappeli
mesikämmen-53930

Kirkot – matkailualueen kappeli

Sanokaa tahdon kauniissa hirsikappelissa!

Ähtärin historiallinen metsäkappeli huokuu entisajan perinteitä.Kappeli sijaitsee kallioin laella luonnon kauniissa järvimaisemassa.Hotelli Mesikämmenen palvelut ovat välittömässä läheisyydessä.

Kirkkoon voi tutustua lainaamalla avaimen hotellin vastaanotosta. Rakennuksen historia on luettavissa kappelin seinällä olevasta taulusta.

Juhlavieraita kappeliin mahtuu 70.Sanokaa TAHDON vuoden ajasta riippumatta.Kappeli tarjoaa tunnelmaa sydeäntalvesta keskikesään. Tilaa voi varata kirkkoherranvirastosta ja sen käyttö on maksutonta.

Osoite: Karhunkierros 149, Ähtäri

Tiedustelut: ahtarin.seurakunta@evl.fi puh 06 515 1600

Verkkosivut: www.ahtarinseurakunta.fi

Pirkanpohjan taidekeskus
Pirkanpohjan taidekeskus

Taide – Pirkanpohjan taidekeskus

Pirkanpohjan taidekeskus koostuu Sinisestä talosta, Punaisesta talosta ja veistospuistosta. Kokoelmat rakentuvat edesmenneen ähtäriläisen professorin, kuvanveistäjän Eero Hiirosen (1938–2018) teosten sekä eurooppalaisen huipputaiteen ympärille. Taidekeskuksessa on esillä myös vaihtuvia näyttelyitä.

Sininen talo on peräisin vuodelta 1934 ja sen on suunnitellut arkkitehti Elsi Borg. Rakennus valmistui alkujaan seurakuntataloksi, mutta se toimi myös kirkkona vuosina 1935–1937 Ähtärin kolmannen kirkon palon jälkeen. Eero Hiironen osti talon vuonna 1970-luvun alussa kodikseen ja ateljeekseen, ja siitä lähtien talo on toiminut vaihtuvien näyttelyiden tilana.

Punainen talo on arkkitehti Kimmo Levannon suunnittelema. Ähtärin kaupunki rakennutti sen taidekeskukseksi vuonna 1995. Pirkanpohjan taidekeskusta ylläpitää Pirkanpohjasäätiö.

Osoite: Ähtärintie 36, Ähtäri

Avoinna: kesäisin, muina aikoina sopimuksen mukaan

Tiedustelut: puh. 040 544 2537

Verkkosivut: www.ahtari.fi/pirkanpohja

Pirkanpohjan taidekeskus on Museokortti-kohde

vedenpolku

Veden polku -kulttuurireitti

Veden polku –kulttuurireitti vie sinut kuvanveistäjä, professori Eero Hiirosen Ähtärin keskustassa sijaitsevien taideteosten äärelle. Samalla se johdattaa tutustumaan paikkakuntamme kulttuuriperintöön ja kotiseutuun. Noin 2 km pitkän reitin voi kulkea kävellen tai pyörällä.

Tiedustelut: puh. 040 544 2537

Citynomadin mobiilisovelluksen kautta saat lisätietoja Veden polun kohteista tai voit tehdä kulttuurikierroksen virtuaalisesti vaikka kotisohvaltasi.

Avaa tästä

Ähtärin kotiseutumuseo

Museot – Ähtärin kotiseutumuseo

Erinomainen ikkuna eri aikakausien arkielämään. Runsas esineistö kuvaa elämän monimuotoisuutta 1800-1900 luvuilla. Tupa on 1700-1800 luvulta, sali 1930-luvulta, isännän kamari 1900-luvun taitteesta. Nuoren tytön kamari 1950-luvulta. Museoalueella useita rakennuksia tuulimyllystä aittoihin. Avoinna kesä-elokuussa. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Osoite: Hankolantie 28, Ähtäri

Pääsymaksu: vapaaehtoinen

Opastukset: ryhmille 30 €/tunti

Verkkosivut: https://ahtariseura.fi/museot/kotiseutumuseo

Kansakoulumuseo

Museot – Kansakoulu- ja metsäkoulumuseo

Tuomarniemen metsäoppilaitoksella sijaitsee kaksi mielenkiintoista käyntikohdetta, kansakoulu- ja metsäkoulumuseo. Kohteet sijaitsevat omassa rakennuksessa oppilaitoksen alueella. Esineistö, julisteet ja kuvat kertovat koulumaailmasta 1900-luvun alusta lähtien.

Osoite: Tialankuja 12, Inha

Avoinna: tilauksesta

Verkkosivut: https://ahtariseura.fi/museot/koulumuseot

Tehdasmuseo

Museot – Vääräkosken Tehdasmuseo

Vääräkosken kartonkitehtaan perustaja, sahanomistaja G.A Lönnqvist (1857-1922) rakennutti Vääräkosken kupeeseen puuhiomon ja kartonkitehtaan vuosina 1899-1901. Päätös kartonkitehtaan paikasta syntyi rahan niukkuuden sanelemana, sillä Lönnqvist oli menettänyt melkoisen omaisuuden Tampereella tapahtuneessa Idmanin pankkikriisissä. Voimansa tunnossa oleva kolmekymppinen tehtailija osasi katsoa eteenpäin ja näki puunjalostusteollisuuden kannattavana siintävän vision.

Tampereella vaikuttaneen Lönnqvistin oikeana kätenä kauppakirja- asioissa toimi Ivar Yltiö. Hän hankki maita sekä koskiosuuksia Vääräkosken kartonkitehtaan haltuun mm. tilanomistaja Christian Gaddilta. Lönnqvistin aikakausi tehtaan omistajina päättyi 1978. Kartonkitehtaan toiminta päättyi vuonna 1998 konkurssiin. Tehdasalue ei ole konkurssin jälkeen hiljentynyt kaikilta osiltaan. Tehdasmuseo ottaa vieraita omatoimiselle kierrokselle Kesäkahvila Konttuurin aukioloaikoina ja sopimuksen mukaan esim. ryhmille.

Osoite: Vääräkoskenkuja 32

Avoinna: Kesäkahvilan aukiolojen mukaan ja sopimuksen mukaan

Pääsymaksu: 6€ aikuinen, alle 12-vuotias ilmainen.

Tiedustelut: vaarakoskenkonttuuri@gmail.com tai 044 5258 118

Kotisivut: www.vaarakoski.fi

ähtärinkirkko

Kirkot – Ähtärin kirkko

Seurakunnan nykyinen, neljäs kirkko rakennettiin 1937 arkkitehti Bertel Liljeqvistin suunnitelmien mukaan.

Kirkko on Pohjanmaan kirkkoarkkitehtuurissa harvinainen 1930-luvulla rakennettu moderni pitkäkirkko. Kirkko hallitsee maisemallisesti kirkonkylän vanhaa ydintä, jonka liike- ja kaupparakennukset ovat säilyneet 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen asussa. Alttaritaulun on maalannut Vilho Sjöström vuonna 1906 ja se on peräisin edellisestä vuonna 1935 palaneesta kirkosta. Alueelle järjestetään opastettuja kierroksia.

Osoite: Kirkkotie 3, Ähtäri

Tiedustelut: ahtarin.seurakunta@evl.fi, puh 06 515 1600

Verkkosivut: www.ahtarinseurakunta.fi

Honkiniemen hirsikirkko

Kirkot – Honkiniemen hirsikirkko

Honkiniemen kirkko valmistui vuonna 1999 ja se on rakennettu hirrestä. Kirkko maisema-alttareineen hiljentää ja tuo elävän ja vuodenaikojen mukaan muuttuvan järvinäkymän lähelle. Kesäaikaan tiekirkon ovet ovat auki tarjoten erilaisen taukopaikan matkan varrella olipa kyseessä sitten työmatka tai lomareissu.

Osoite: Honkiniementie 150, Ähtäri

Tiedustelut: puh 06 418 4450, honkiniemi@evl.fi

Verkkosivut: www.honkiniemi.fi

kotirintama

Muistomerkit

Ähtärissä on useita erilaisia muistomerkkejä.

Kuvassa kotirintamamuistomerkki.

Katso lisää

lelumuseo

Lelujen Nostalgiaa- näyttely

Findogsin liiketilojen yhteydessä voi vierailla myös Lelujen Nostalgiaa- näyttelyssä, johon on vapaa pääsy aina liikkeen aukioloaikoina. Näyttely koostuu Rita Halttusen keräilykokoelmasta. Liikkeen yhteydessä nukkekotien ja -tarvikkeiden myynti.

Osoite: Ratakuja 2, Ähtäri

Avoinna: ma-pe 10-17

Tiedustelut: puh. 0400 569114/Rita

Verkkosivut: www.findogs.fi

naturepaavola

Nature Paavola, Soini

Tutustu luomutilaan, maistele koivunmahlajuomaa ja vietä aikaa luonnon keskellä kaukana arjen kiireestä.

Osoite: Multiantie 2969, 63800 Soini

Tiedustelut: 040 5623 604, sähköposti: naturepaavola@gmail.com

Verkkosivut: https://www.nature-paavola.fi/