visitahtari.fi

Besöksmål och sevärdheter

Boka en guide för en hel grupp eller till exempel för en enskild familj inför Etseriresan. Guiden kan följa med i bussen eller personbilen. Under den guidade rundturen (1–3 h, minst 1 h) får ni allmän information om Etseri, dess historia och nutid och om bemärkta personer från orten. Priset för den första timmen är 50 €/guide, därefter 25 €/påbörjad timme/guide. Obs! Priset inkluderar inte buss-/bränslekostnader. Guidningen kan mot en tilläggsavgift inkludera besök på olika besöksmål eller kaffe/mat på önskad plats. Tillgängligt året om. Språk: finska, engelska och svenska.

zoonallet

Etseri djurpark

Etseri djurpark är Finlands första naturenliga djurpark. Här kan du se över 50 djurarter från Finland, Norden och Asien. Pandahuset, Djurparken, Farmen, Snowpanda Deli & Cafe och Zoo Shop.

Adress: Karhunkierros 150, Etseri

Förfrågningar: 030 62150, info@ahtarizoo.fi

Webbplats: www.ahtarizoo.fi

Ähtärin kotiseutumuseo

Museer – Hembygdsmuseet i Etseri

Ett ypperligt fönster mot vardagslivet under olika tidsperioder. En stor samling föremål som skildrar livets mångsidighet på 1800–1900-talet. Storstugan är från 1700–1800-talet, salen från 1930-talet, husbondens kammare från tidigt 1900-tal. En ung flickas kammare från 1950-talet. På museiområdet finns flera byggnader, alltifrån en väderkvarn till bodar. Öppet i juni–augusti. Övriga tider enligt överenskommelse.

Adress: Hankolantie 28, Etseri

Inträdesavgift: frivillig

Guidningar: 30 €/timme för grupper

Webbplats: www.ahtari.fi/index.php/vapaa-aika-ja-liikunta/kulttuuritoimi/museot

Kansakoulumuseo

Museer – Folkskole- och forstskolemuseet

Vid Domarnäs forstskola finns två intressanta besöksmål, ett folkskole- och ett forstskolemuseum. Museerna finns i en separat byggnad på skolområdet. Föremålen, planscherna och fotografierna berättar om skolvärlden från och med början av 1900-talet.

Adress: Tialankuja 12, Inha

Öppettider: enligt överenskommelse

Webbplats: www.ahtari.fi/index.php/vapaa-aika-ja-liikunta/kulttuuritoimi/museot

lelumuseo

Leksaksmuseet

I anslutning till Findogs affärslokaler kan man även besöka utställningen Lelujen Nostalgiaa (Leksaksnostalgi), dit inträdet är fritt under affärens öppettider. Utställningen består av Rita Halttunens samlingskollektion. Försäljning av dockskåp och tillbehör i anslutning till affären.

Adress: Ratakuja 2, Etseri

Öppettider : mon-fre 10-17

Förfrågningar:  0400 569114/Rita

Webbplats: www.findogs.fi

pirkanpohja
Pirkanpohjan taidekeskus

Taide – Pirkanpohjan taidekeskus

Konst – Pirkanpohjan taidekeskus

Konstcentret Pirkanpohjan taidekeskus består av Det blå huset, Det röda huset och en skulpturpark. Samlingarna är uppbyggda kring verk av den framlidna professorn och skulptören Eero Hiironen (1938–2018) från Etseri samt kring europeisk konst av hög klass. I konstcentret visas även varierande utställningar.

Det blå huset är från 1934 och har planerats av arkitekt Elsi Borg. Byggnaden färdigställdes ursprungligen som församlingshem, men fungerade även som kyrka åren 1935–1937 efter att Etseris tredje kyrka hade brunnit. Eero Hiironen köpte huset som hem och ateljé i början av 1970-talet, och det har sedan dess fungerat som lokal för varierande utställningar.

Det röda huset har planerats av arkitekt Kimmo Levanto. Etseri stad lät uppföra det som konstcenter 1995. Pirkanpohja taidekeskus drivs av stiftelsen Pirkanpohjasäätiö.

Öppet: sommartid, övriga tider enligt överenskommelse.

Adress: Ähtärintie 36, Etseri

Förfrågningar:  040 544 2537

Webbplats: www.ahtari.fi/pirkanpohja

Pirkanpohjan taidekeskus accepterar Museikortet.

vedenpolku

Kulturleden Vattnets stig

Kulturleden Vattnets stig tar dig till konstverk av skulptören och professorn Eero Hiironen i Etseri centrum. Samtidigt får du bekanta dig med ortens kulturarv och hembygd. Du kan färdas längs den cirka 2 km långa leden till fots eller på cykel.

Mobilappen Citynomadi ger dig mer information om objekten längs Vattnets stig eller så kan du företa den kulturella rundturen virtuellt till exempel hemma i soffan.

Öppna appen här

Förfrågningar:  040 544 2537

ähtärinkirkko

Kyrkor – Etseri kyrka

Församlingens nuvarande, fjärde kyrka byggdes 1937 enligt arkitekt Bertel Liljeqvists planer.

Kyrkan är en modern långhuskyrka som byggdes på 1930-talet och som är sällsynt i den österbottniska kyrkoarkitekturen. Kyrkan dominerar landskapet i den gamla kärnan av kyrkbyn, där affärs- och butiksbyggnaderna har bevarat sitt yttre från slutet av 1800-talet och förra hälften av 1900-talet. Altartavlan målades av Vilho Sjöström 1906 och kommer från den förra kyrkan, som brann 1935. Guidade rundturer ordnas i området.

Adress: Kirkkotie 3, Etseri

Förfrågningar: ahtarin.seurakunta@evl.fi,  06 515 1600

Webbplats: www.ahtarinseurakunta.fi

honkiniemenhirsikirkko

Kyrkor – Honkiniemi timmerkyrka

Honkiniemi kyrka färdigställdes 1999 och är byggd av timmer. Kyrkan med sitt landskapsaltare känns lugnande och för den levande sjöutsikten som ändras med årstiderna nära inpå besökaren. Under sommaren är vägkyrkans dörrar öppna och erbjuder en annorlunda rastplats under resan, vare sig det gäller en arbets- eller semesterresa.

Adress: Honkiniementie 150, Etseri

Förfrågningar:  06 418 4450, honkiniemi@evl.fi

Webbplats: www.honkiniemi.fi

matkailualueenkappeli
Matkailualueen kappeli

Kyrkor – Turistområdets kapell

Kapellet fungerade ursprungligen som bostadshus för församlingens kaplan Eerik Perander. Det byggdes 1772 och är veterligen Etseris äldsta boningshus.

På 1990-talet fungerade kapellet som en plats där turister kunde stanna upp ett slag i Mini-Finland i Etseri. Lantbrukaren Bruno Rantakömi donerade en byggnad från sin gård som stomme. Kapellet, altarmöblerna och klockstapeln planerades av kyrkostyrelsens byggnadsarkitekt Jari Reponen.

Byggnaden flyttades 2017 till en vacker tallmo i närheten av hotell Mesikämmen.

Man kan besöka kyrkan genom att låna nyckeln i hotellets reception. Byggnadens historia återges på en tavla som finns på väggen i kapellet.

Kapellet rymmer 70 personer. Det finns el i kapellet, så det kan även användas under vintersäsongen. Lokalen kan bokas gratis på pastorskansliet.

Adress: Karhunkierros 149, Etseri

Förfrågningar: ahtarin.seurakunta@evl.fi puh 06 515 1600

Webbplats: www.ahtarinseurakunta.fi

kotirintama

Minnesmärken

I Etseri finns flera olika minnesmärken.

På bilden syns minnesmärket över hemmafronten.

Läs mer

naturepaavola

Nature Paavola, Soini

Besök den ekologiska gården, smaka på björksavsdrycken och tillbringa tid i naturen, långt från den stressiga vardagen.

Adress: Multiantie 2969, 63800 Soini

Förfrågningar: 040 5623 604, naturepaavola@gmail.com

Webbplats: https://www.nature-paavola.fi/